
Sendvičovač vám umožní vykouzlit sendvič ve tvaru trojúhelníku, čtverce nebo lastury. S pomocí multifunkčních přístrojů hravě zvládnete i přípravu jemných vajíček, lahodných vaflí či grilovaného masa. Zaměřte se i na další parametry výběru.
- Sandra, redakce Heureka.cz
- Doba čtení: 3 min.
Rozdělení dle tvaru

Trojúhelníkové
- Trojúhelníčkové sendviče jsou zlatá klasika
- Často mají funkce 3v1 nebo 4v1
- Někdy i vyměnitelné plotýnky
- V některých modelech připravíte i maso či zeleninu

Čtvercové
- Zpravidla na 2 sendviče
- Plotýnky sendvičovače se většinou nedají obměnit


Multifunkční
- Speciální modely
- Vhodné nejen na sendviče, ale i na vafle nebo grilování zeleniny či masa
- Modely 6v1 umožní pečení lívanců a koláčků
- Vyměnitelné plotýnky
- Někdy i desky s motivem smajlíků či zvířat
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.
Podle čeho vybrat
Počet osob
- Zamyslete se, kolik lidí bude přístroj využívat
- Základní sendvičovače mají 2 pečící desky
- Větší modely pak nabídnou kapacitu pro 4 sendviče najednou
- Pro více členů rodiny nebo společenské akce vyberte větší model
Příkon
- Příkon určí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání
- Nejúspornější je sendvičovač s příkonem menším než 700 W
- Patří také mezi nejlevnější modely, u nichž si dejte pozor na kvalitu
- Standardní příkon pro většinu sendvičovačů je 700–750 W
- Náročnější přístroje si občas žádají 780–1 100 W, ale i 1 100 W a více
- Většinou jde o čtyřmístné a multifunkční sendvičovače, které nabízí širokou paletu dodatečných funkcí
Materiál
- Konstrukce může být vyhotovena kompletně z plastu
- Může být i z kovové slitiny, což se týká především vnějšího krytu
- Pozor na nejlevnější plastové sendvičovače, u nichž může docházet k deformaci materiálu
- Mohou se také zahřívat i jiné části než plotýnky, což může vyústit až v popálení
- Před nákupem si raději vždy přečtěte uživatelské recenze
- Zapékací plotýnky bývají vyhotoveny z teflonu
- Ten je nepřilnavý, rychle se ohřívá a neškodí mu vysoké teploty
- Nekvalitní teflonová vrstva se ovšem může rychle opotřebovat
- Může také vlivem uvolňování zanechávat pachuť v sendvičích
Funkce
- Termostat – nastavení ideálního propečení vašich sendvičů
- Vyměnitelné plotýnky – díky nim změníte tvar pečiva nebo získáte prostor na gril, můžete připravit i jiná jídla (vajíčka, vafle, maso)
- Indikátor nahřátí – světelná dioda vám oznámí, kdy je pečivo důkladně propečené
- Nepřilnavý povrch – antiadhézní povrchová úprava zajistí, že se vám nepřilepí jediný sendvič
- Zámek – při zapékání není možné přístroj otevřít, vhodné hlavně u rodin s dětmi
- Regulace teploty – u dražších multifunkčních sendvičovačů, zejména na přípravu masa
- Bezpečnostní prvky – protiskluzové nožičky, tepelná pojistka proti popálení
- Tepelná izolace – rukojeť a tělo sendvičovače mohou být izolované od tepla
- Mytí v myčce – u některých přístrojů můžete vložit plotýnky do myčky
Další malé spotřebiče
Rady na závěr
Ovládání sendvičovače je v zásadě velice jednoduché a nejpozději po několika použitích se z vás stanou experti na domácí pečení. A kdybyste náhodou tápali, řiďte se těmito základními poučkami:
- Zvolte typ pečiva na základě nainstalované plotýnky, případně změňte plotýnku nebo mód pečení (gril)
- Zapojte přístroj do zásuvky a spusťte jej
- Pokud to toustovač umožňuje, nastavte míru propečení a čekejte, až bude hotovo
- Většina přístrojů se po dokončení pečení sama vypne
- S hotovým pečivem manipulujte opatrně, přestože jsou moderní toustovače vybaveny bezpečnostními prvky proti popálení
- Po pečení je vhodné odklidit drobečky pečiva a setřít další nečistoty
- Pokud chcete plotýnky umístit do myčky, vždy se nejdříve přesvědčte v manuálu, zda to daný model umožňuje
- Do přístroje nikdy nevkládejte ostré a kovové předměty, mohlo by dojít k poškození teflonové desky
- Klasikou zůstává toast zapečený se šunkou a sýrem
- Šťavnatosti docílíte pomocí rajčat
- Klasický eidam můžete nahradit hermelínem, nivou či olomouckým syrečkem
- Místo šunky zkuste třeba slaninu
- Chutná je i kombinace mozzarelly a sušených rajčat
- Červená cibule pozvedne chuť o úroveň výš
- Pro fajnšmekry se hodí sendvič s uzeným lososem a krémovým sýrem
- Na sladko vyzkoušejte jablka na tenké plátky, skořici a ořechové máslo
- Variací je nespočetně, inspirujte se hlavně vlastní chutí a fantazií